המועצה הישראלית לבנייה ירוקה
יגאל אלון 120, תל-אביב 6744326
טל 03-7365498 | פקס 03-7365496
info@ilgbc.org
מבנים מהווים גורם מרכזי בפליטות מזהמים לאוויר וצריכה של משאבי טבע ואנרגיה. הבנייה הירוקה מסייעת לצמצם את השפעת המבנים על הסביבה על ידי שימוש בידע ובטכנולוגיות, וזאת ליצירת סביבה בנויה מקיימת העונה על צרכי הדור הנוכחי מבלי לסכן את יכולות הדורות הבאים לספק את צורכיהם.
בנייה ירוקה הינה רב תחומית מיסודה ועוסקת בהיבטים שונים של התכנון, הבנייה והפיתוח. בפרויקט של מבנה ירוק נהוג להתייחס למספר מרכיבים ביניהם: סוגיות הקשורות בבחירת אתר הפרויקט, צפיפות הבנייה, חסכון בצריכת האנרגיה, חסכון במים, טיפול במי נגר, פיתוח השטחים הלא בנויים של האתר, אקולוגיה, שימוש בחומרים ירוקים בבנייה, ניהול אתר הבנייה ואיכות הבניין עבור דייריו- נגישות לאור טבעי, נוף, אוורור החללים הפנימיים ועוד.
המפתחות לבנייה של מבנה ירוק הם תכנון המתחשב בתנאי האקלים והסביבה, אדריכלות המתחשבת בצורכי המשתמש ודואגת לרווחתו, הטמעה של ידע וטכנולוגיות מקיימות וצריכת משאבים מושכלת.
קנה המידה השכונתי מכיל מרכיבים רבים המכתיבים את אורח החיים ומשפיעים על איכות החיים, על המערכות הטבעיות ועל צריכת משאבי הטבע. שכונה ירוקה/ שכונה בת קיימא מושתתת על עיקרון הקיימות המשלב ומאזן בין ערכים סביבתיים, חברתיים וכלכליים. בנושאי סביבה זוכים לדגש היבטים כגון שמירה על הטבע, ניצול יעיל של הקרקע, חיסכון והתייעלות בנושאי אנרגיה ומים, מניעת מפגעים וזיהומים, הפחתת הנסועה הפרטית ועידוד השימוש בתחבורה חליפית, ותכנון המבקש לשפר את רווחת התושבים. בנושאים חברתיים-קהילתיים זוכים לדגש הצורך במתן תחושת שייכות,עידוד אזרחות פעילה, שיתוף הציבור בניהול ובתכנון וקיומו של מגוון אנושי. בנושאים כלכליים-מסחריים זוכים לדגש עקרונות כגון עירוב שימושי קרקע, יצירת מגוון תעסוקתי בשכונה, פיתוח הכלכלה המקומית ועידוד של עסקים מקומיים.
מבנים ירוקים הינם בריאים יותר בהשוואה למבנים רגילים. זאת בזכות גורמים כגון שימוש בחומרים שאינם פולטים מזהמים לאוויר, חומרים שאינם פולטים קרינה, אוורור טוב יותר, חשיפה גדולה יותר לתאורה טבעית ובידוד אקוסטי משופר. בנוסף, מבנה ירוק תורם לצמצום משמעותי של צריכת החשמל והמים וכתוצאה מכך עלויות התפעול של הבית פוחתות. כמו כן, מבנה ירוק הינו השקעה לטווח ארוך. מבנים ירוקים נמכרים במהירות רבה יותר ובדרך כלל מחירם בשוק גבוה יותר ממבנים בעלי נתונים דומים שאינם ירוקים.
במרכז המידע תוכלו למצוא מחקרים ומצגות אודות התועלות של בנייה ירוקה.
כדי להסדיר את נושא הבנייה הירוקה ולמנוע "התירקקות" (טיוח ירוק, מתן תדמית סביבתית למוצר או התנהלות שאינה סביבתית) גובשו בעולם מספר תקנים לבנייה ירוקה המאפשרים למבנים לקבל הסמכה רשמית ומבוקרת כבניין ירוק, כגון ה- LEED האמריקאי, ה- BREEAM הבריטי, וה- Green Star האוסטרלי. בישראל, מכון התקנים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה פרסם את תקן 5281, התקן הישראלי לבנייה ירוקה.
התקן המציע קטגוריות לבחינה ומדדים להגדרת מבנה ירוק. הקטגוריות מתייחסות לנושאים כגון: אנרגיה, מים, חומרים, פסולת, בריאות, תחבורה ועוד. התקן מעניק ניקוד עבור עמידה בדרישות המפורטות בקריטריונים. עמידה בתנאי הסף וצבירה של מינימום 55 נק' מזכה פרויקט בהגדרה "בניין ירוק" כאשר הדירוג (1-5 כוכבים) הוא בהתאם לנקודות שנצברו. כל מבנה המעוניין לקבל הכרה רשמית כבניין ירוק נדרש לעבור תהליך של התעדה ע"י גוף מקצועי אובייקטיבי מאושר כגון מכון התקנים הישראלי, מכון IQC ומעבדות – מכון התעדה לבניה ירוקה.
התקן הישראלי לבנייה ירוקה מוגדר כתקן וולנטרי (לא מחייב), אך בעקבות החלטה שהתקבלה על ידי רשויות פרום ה-15 (15 הערים הגדולות בישראל), החל משנת 2014 התקן יהפוך למחייב בכל רשויות הפורום. תהליך האימוץ של התקן יהיה הדרגתי ולשם כך הוסכם על מתווה פרטני שמתייחס לאימוץ התקן עבור סוגי מבנים שונים לאורך השנים 2014-2016.
כדי לקבל תקן, בין אם תקן עולמי או תקן ישראלי, מבנה נדרש לעבור תהליך הסמכה מול גוף מקצועי אובייקטיבי מאושר. למשל עבור התקן האמריקאי LEED הגוף המבצע את תהליך ההסמכה הוא המועצה האמריקאית לבנייה ירוקה ה-USGBC. בישראל, עבור התקן הישראלי, מכון התקנים הישראלי, חברת IQC, מעבדות – מכון התעדה לבניה ירוקה וגרין צ'ק מבצעים את תהליך הבדיקה וההתעדה.
תהליך ההתעדה
לאחר פניית הלקוח למכון ההסמכה ממונה מעריך מטעם המכון המלווה את תהליך ההתעדה לאורכו. על היזם למנות אחראי בנייה ירוקה שיהיה בקשר עם מכון ההסמכה. התהליך דורש שיתוף פעולה מלא בין המעריך מטעם מכון ההסמכה למלווה הבנייה הירוקה.
ההערכה מתבצעת בשני שלבים:
שלב א – תכנון הבניין: הערכה של תכנון הבניין וסביבתו, תוך שימוש בתוכניות עבודה, מפרטים טכניים והיתרי בנייה. שלב זה נערך בדרך כלל לפני התחלת הבנייה באתר. התוצאה תהיה דירוג זמני של הבניין.
שלב ב התאמה בין תכנון לביצוע: הערכה של הבניין הגמור, שמטרתה לאשר כי עבודות הבנייה והפיתוח בוצעו לפי התכנון שהוגש בשלב א. לצורך דירוג סופי של הבניין מתבצע פיקוח בשטח, ואישור הדירוג בוועדה מקצועית במכון ההסמכה, הממליצה על אישור/דחייה, ובוועדת ההיתרים המעניקה סופית את ההיתר.
שיפוץ ירוק של הבית מקיף מגוון רחב של נושאים, החל מחיסכון באנרגיה באמצעות בידוד מעטפת הבית, ניצול אנרגיית השמש לחימום ולתאורה ושימוש במכשירי חשמל חסכוניים, דרך חיסכון במים באמצעות התקנת אביזרים ומערכות חסכוניות, וכלה בשיפור איכות האוויר בחלל הפנים של הבית ושימוש בחומרים ירוקים ובריאים. באופן אידיאלי, כדאי לנקוט בכמה שיותר פעולות ובכמה שיותר נושאים. חלק מהפעולות הן פשוטות וזולות יחסית (כגון התקנה של נורות חסכוניות או התקנה של אביזרים לחיסכון במים בברזים), וחלק מהפעולות מורכבות ויקרות יותר (כגון בידוד קירות המבנה והחלפת החלונות). מנעד הפעולות הרחב מאפשר גמישות ביכולת הבחירה עבור כל אחד על פי רצונו והתקציב העומד לרשותו.
התכנון הירוק מתחיל כבר בשלב גיבוש תכנית השיפוץ. אדריכל או מעצב פנים בעל התמחות בשיפוץ ירוק עשוי לתרום באופן משמעותי ליצירת תכנון ירוק טוב יותר תוך הצגת האפשרויות העומדות בפני המשפץ, סיוע בבחירת אסטרטגית שיפוץ מתאימה ובחירת בעלי המקצוע המתאימים. להצלחת השיפוץ חשוב כי אדריכל הפרויקט יסייע לקבלן השיפוצים, האחראי על ביצוע השיפוץ בפועל, בהנחיה מתאימה.
לעזרתכם כתבנו את המדריך לשיפוץ ירוק שנועד לעזור ולהדריך אתכם לבצע שיפוץ ירוק תוך הקפדה על איכות, בריאות ודאגה לסביבה.
ישנן כיום בישראל מספר רב של חברות בנייה אשר בונות בבנייה ירוקה. מומלץ להתעדכן בפרסומי החברות היזמיות השונות ולוודא כי הבניינים אכן עתידים לעבור הסמכה ולעמוד בדרישות של התקן הישראלי לבנייה ירוקה או של תקן זר מקביל (כגון תקן ה-LEED האמריקאי). בניין שאינו עומד בתקן לא ניתן לוודא כי הוא אכן ירוק. בתכנון בית פרטי ירוק ניתן להיעזר ביועצי בנייה ירוקה או באדריכלים בעלי התמחות בתכנון בר קיימא.
נכון לחודש אפריל 2015 נבנו בישראל למעלה מ-180 מבנים על פי תקן לבנייה ירוקה (ישראלי או זר) ועוד מאות מבנים נוספים נמצאים בתהליך בנייה והסמכה. מגמה זו צפויה להתרחב באופן משמעותי בעקבות החלטת ראשי הערים של 15 הערים הגדולות בישראל (באמצעות פורום ה-15) לחייב בנייה ירוקה בשטחן עבור כל בנייה חדשה.
עלות ההשקעה בבנייה ירוקה משתנה בהתאם לרמת ההסמכה של תקן הבנייה הירוקה והיא מהווה בישראל בין 1%- 5% מהעלות הכוללת של הבנייה בבנייני משרדים, מגורים ומלונאות. נתונים אלו שנמצאו בישראל תואמים את הנתונים שנמצאו בחו"ל, המציינים טווח של 0%- 10% כאשר על פי רוב הפרמיה הירוקה להסמכה בסיסית הינה בטווח של 2%-0%. חשוב לציין כי במדינות מפותחות בעולם חלק ממרכיבי הבנייה הירוקה הוטמעו במהלך השנים בבנייה הסטנדרטית ולכן עלות התוספת עבור בנייה ירוקה נמוכה יחסית. עם הגידול בפרויקטים של בנייה ירוקה והטמעת פרקטיקות של בנייה ירוקה בתפוצה רחבה בישראל, צפוי כי עם הזמן העלויות יהיו נמוכות עוד יותר.
מוצר ירוק הינו מוצר שפגיעתו בסביבה פחותה ביחס למוצרים מקבילים לו בשוק. במיוחד עבור כך, הקמנו את אתר הקטלוג לבנייה ירוקה, המרכז תחת קורת גג אחת מידע אודות מוצרים ירוקים הזמינים בשוק המקומי.
מחקרים שנערכו בעולם ובישראל הראו כי מבנים ירוקים תורמים לחיסכון שבין 25%-50% בהוצאות האקלום והתאורה ולחיסכון שבין 20%-35% בהוצאות המים. שיעור החיסכון משתנה על פי סוג המבנה (מגורים, משרדים, מסחר) והוא תלוי גם במאפייני ההתנהגות ובמידת המודעות של המשתמשים במבנה.
התכנון הירוק מציב כמטרה את צמצום הפגיעה בסביבה ואת ההפחתה בצריכת האנרגיה תוך שמירה על סביבה בריאה ונוחה. בכדי להשיג את היעדים הנ"ל צוות התכנון עושה שימוש באסטרטגיות תכנון "ירוקות" שכוללות אמצעים פאסיביים ואקטיביים שמצמצמים את השימוש באנרגיה, בעיקר אנרגיה לאקלום ולתאורה.
אמצעי תכנון פאסיביים:
• מיקום והפנייה אופטימאלית של המבנה כך שינצל את כיווני השמש והרוח
• ארגון החללים באופן שמנצל את משאבי השמש והרוח בצורה מיטבית
• תכנון נכון של יחס חלון-קיר לניצול התאורה הטבעית ולמניעת חדירת חום בקיץ
• בידוד מעטפת המבנה (קירות, חלונות, גג ורצפה)
• שימוש נכון באמצעי הצללה
• איטום המבנה ומניעה של זליגת אוויר ממוזג אל מחוצה לו
• הימנעות מגשרים תרמיים
• תכנון עבור אוורור פאסיבי (אוורור מפולש, אפקט הארובה ועוד)
• קירור וחימום פאסיביים באמצעות שימוש במסה תרמית
אמצעי תכנון אקטיביים:
• בחירת מערכות מיזוג בעלות יעילות גבוהה
• מערכות אוורור מאולץ
• אמצעי הצללה דינאמיים
• נורות LED או T5 הצורכות פחות אנרגיה/בעלות נצילות אנרגטית גבוה
היום יכול כל צרכן חשמל להצטרף למהפכת האנרגייה הירוקה ולייצר בעצמו חשמל באמצעות התקנת לוחות סולאריים פוטו-וולטאים. כצעד ראשון כדאי לפנות לחברה שמתקינה פאנלים סולאריים. ניתן למצוא חברות שמתמחות בכך באתר איגוד חברות האנרגיה המתחדשות. קרוב לודאי כי החברה אליה תפנו תוכל לסייע גם בהשגת היתר בנייה. לאחר מכן יש להגיש טופס בקשה לחברת החשמל. הסבר על כך ניתן למצוא באתר חברת החשמל. מומלץ להתייעץ עם החברות שמתמחות בתחום על מנת לקבל מידע.
כן. באתר המשרד להגנת הסביבה יש מידע בנושא בנייה ירוקה בשפה הערבית. למידע נוסף לחצו כאן