המועצה הישראלית לבנייה ירוקה
יגאל אלון 120, תל-אביב 6744326
טל 03-7365498 | פקס 03-7365496
info@ilgbc.org
המשרד האמריקאי להגנת הסביבה מעריך כי רמת מזהמי האוויר הפנים-מבניים מגיעים לפי 5-2, ולעתים אף יותר מפי 100 מרמת הזיהום בחוץ. נושא זה מקבל משמעות רבה בשל העובדה שרובנו מעבירים 90%-80% מזמננו במבנים סגורים. לכן הסיכונים הנשקפים לבריאותנו מחשיפה לזיהום אויר פנים-מבני עשויים להיות גדולים יותר מאלה הנשקפים מזיהום אויר בחוץ. עובדה זו קשורה לתופעה המכונה "תסמונת הבניין החולה". תופעה זו מתארת מצבים בהם אנשים השוכנים במבנים חווים השפעות בריאותיות שליליות שנגרמות בעיקר עקב תנאי איכות סביבה פנים-מבנית לקויה. גורמים שונים עלולים להשפיע על החרפת התופעה כגון: אוורור לקוי והעדר אוויר צח, נוכחות של אדי תרכובות אורגניות נדיפות ומזהמי אויר אחרים, העדר אור טבעי, תנאים תרמיים לא נוחים, סנוור, העדר תחושת זמן הנובעת מהעדר מבט אל החוץ ועוד. תנאים בלתי רצויים אלו גורמים לירידה בתפקוד ולתחלואה. המחלות יכולות להיות נקודתיות בעקבות חשיפה מיידית לגורם או כרוניות לאחר חשיפה שנמשכה לאורך זמן. מחלות הקשורות לתסמינים אלו כוללות בעיקר מחלות נשימתית כגון שפעת, ברונכיטיס, דלקת ריאות, קוצר נשימה ואסטמה. בנוסף, התסמינים יכולים להביא לאלרגיות עור, למיגרנות ולנזק לראייה.
אז איך ניתן למנוע את התופעה? זה מתחיל בתכנון נכון של המבנה וממשיך בתפעול ובתחזוקה נכונה שלו. מחקרים שנערכו בעולם מצאו כי מבנים שנבנו על פי עקרונות הבנייה הירוקה הם בריאים ונעימים יותר לשהייה. עקרונות הבנייה הירוקה מדגישים היבטים כגון שימוש בחומרים בריאים יותר שפליטת הרעלים שלהם נמוכה, חומרים שאינם פולטים קרינה, אוורור נאות של המבנה, החדרה של תאורה טבעית, בידוד תרמי ואקוסטי ועוד. מטרת הבנייה הירוקה היא לצמצם את השפעת המבנים על הסביבה ועל האדם באמצעות שימוש בידע ובטכנולוגיות חדישות. רבות מדובר על יתרונותיה של הבנייה הירוקה בנושא החיסכון במשאבים, החיסכון בחשמל ובמים וכו', אך הבנייה הירוקה תורמת קודם כל לאדם, בריאותו ולאיכות חייו.
התקן הישראלי לבנייה ירוקה, ת"י 5281, כולל פרק נרחב בנושא בריאות ורווחה. סעיפים אלו עוסקים באספקת אוויר צח, חשיפה לתאורה טבעית, מניעת סינוור, צמצום רעש, מניעת זיהומים וקרינה ועוד.
המועצה העולמית לבנייה ירוקה פרסמה בשנת 2014 מחקר מקיף הסוקר את התועלות של הבנייה הירוקה בכל הקשור לשיפור הבריאות והפרודוקטיביות במבני משרדים. לקריאת הדו"ח
בנוסף, באותה שנה פורסם מחקר אשר סוקר את מנועי הצמיחה של שוק הבנייה הירוקה תוך מתן דגש ממוקד על השפעתה של הבנייה הירוקה על הבריאות, איכות החיים והפרודוקטיביות. לקריאת הדו"ח